Pengumuman

 

PUSAT LATIHAN TEKNOLOGI TINGGI (ADTEC) TAIPING

 

SELAMAT KEMBALI KE KAMPUS

Selamat kembali diucapkan kepada pelajar ADTEC Taiping untuk menjalani pengajian sesi 2.2021 secara bersemuka.
Semoga dipermudahkan segala urusan dan cemerlang menuju kejayaan.

 

KURSUS KEMAHIRAN KOMUNITI SETEMPAT 100 HARI / 100 DAYS SKILLS TRAINING
Jom..sertai webinar dan kursus kami..Percuma!!!

PROGRAM DERMA DARAH

Dijemput semua kakitangan dan pelajar ADTEC Taiping yang ingin menderma darah pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Tarikh : 25 & 30 November 2021
Masa : 9.00 pagi - 5.00 petang

 
 
 

HUBUNGI KAMI:

Telefon :  05-8012600/05-8012601

Email    : adtectaiping@jtm.gov.my


 

DIPLOMA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MIKROELEKTRONIK


Bahagian Kejuteraan Mikroelektronik Kejuruteraan (DoME) telah ditubuhkan pada tahun 2013. Program-program yang ditawarkan adalah Diploma Kejuruteraan Mikroelektronik dan Diploma Kemahiran Malaysia (IC Packaging). Dome adalah unik dengan ciri-ciri ia tersendiri dimana ia memiliki kemudahan makmal yang dikenali sebagai cleanroom. Makmal ini adalah satu-satunya cleanroom di Malaysia di mana pelajar didedahkan dengan persekitaran cleanroom fasa diperingkat awal. Pendedahan ini memberikan kelebihan kepada pelajar DoME berbanding dengan pelajar-pelajar daripada institusi / universiti lain.

Kurikulum program yang telah direka bertujuan untuk memberi keperluan berpengetahuan yang mahir sebagai pembantu jurutera / juruteknik selari dengan aspirasi Pelan Induk Perindustrian Negara Malaysia. Program ini memberi tumpuan kepada pendedahan industri, melalui penglibatan secara langsung dengan sektor perindustrian. Program selama tiga tahun ini memberi penekanan kepada:

1) Reka bentuk litar bersepadu (IC) -(IC design)dan Fabrikasi IC - (IC fabrication)
2) Teknologi Semikonduktor - (semiconductor technology)
3) Teknologi Proses Mikropembikinan (microfabrication process technology)
4) Pembungkusan IC (IC packaging)
5) Microelectronic Reliability and Failure Analysis

DIPLOMA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN KOMPUTER


PENGENALAN KURSUS:

Kursus ini menawarkan latihan teori dan amali yang menumpukan pembentukan pengetahuan serta kemahiran dalam teknologi komputer sistem. Sepanjang tempoh latihan pelatih akan didedahkan secara teori dan amali kepada perkembangan teknologi terkini yang merangkumi pembangunan dan rekabentuk sistem dan rangkaian komputer, penggunaan komputer di dalam operasi perniagaan, telekomunikasi, pemprosesan imej, pembangunan dan rekabentuk perisian komputer serta mampu menyelanggara, membaikpulih dan sebagainya.

Di penghujung kursus, graduan mesti boleh menyediakan keperluan pengguna, keperluan  rangkaian, keperluan kemudahan  dan keperluan sumber manusia menggunakan peralatan, bahan dan kaedah yang bersesuaian. Graduan juga boleh melaksanakan kerja-kerja konfigurasi, menguji, memulih, menyelenggara dan menaiktaraf sistem komputer. Selain itu, ia juga menekankan aspek dokumentasi teknikal dalam pengurusan projek berkaitan komputer sistem


KELAYAKAN MASUK:

Calon mestilah warganegara Malaysia berumur di antara 17 hingga 45 tahun dan mempunyai kelulusan akademik berikut :

Memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Malaysia-Vokasional (SPMV) atau setaraf  dan lulus Bahasa Melayu, Matematik/Matematik Tambahan, Sains/Fizik/Subjek Teknikal dan Bahasa serta


KAEDAH LATIHAN

Bagi peringkat diploma, latihan berteraskan kemahiran merangkumi 60% latihan amali dan 40% pengajaran teori 

TEMPOH LATIHAN

Tempoh latihan sepenuh masa selama 3 tahun

PELUANG KERJAYA:

Graduan-graduan yang telah menamatkan kursus ini dengan jayanya akan mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang sewajarnya serta bersedia untuk memasuki bidang yang berhubung-kait dengan bidang komputer sistem. Prospek pekerjaan yang boleh diceburi adalah sebagai pembantu jurutera, pembantu pentadbir sistem, penyelia atau juruteknik sistem komputer. 
Peluang pekerjaan bidang ini terdapat dalam sektor pengkomputeran seperti penghasilan iklan ,perisian multimedia dan laman web.Selari dengan perkembangan Multimedia Super Coridor (MSC) peserta kursus dalam bidang ini dijangka tidak akan mengalami kesulitan untuk mendapatkan pekerjaan dengan pendapatan baik.

PINJAMAN LATIHAN

Kemudahan pinjaman latihan boleh dipohon melalui Perbadanan Tabung Pinjaman Kemahiran (PTPK).

KEMUDAHAN LATIHAN

Bagi menampung keperluan kursus, beberapa makmal yang menyediakan kemudahan-kemudahan peralatan dan ruang untuk aktiviti pengajaran dan pembelajaran di dalam bidang tertentu disediakan. Antara kemudahan makmal yang disediakan adalah  makmal Programming, makmal Database, makmal Perkakasan, makmal Perisian  Bilik Server dan lain-lain.

DIPLOMA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN JAMINAN KUALITI


PENGENALAN PROGRAM:

Kursus ini memberi penekanan berkaitan asas kejuruteraan, aktiviti pemeriksaan kualiti dan jaminan kualiti input/output pembuatan supaya menepati spesifikasi serta piawaian yang ditetapkan, mempelajari kaedah pemeriksaan berketepatan tinggi, kaedah mengenalpasti kecacatan produk, kemahiran merancang dan mengambil tindakan susulan kepada masalah kualiti, kemahiran menulis laporan pemeriksaan dan bertindak terhadap maklumbalas serta aduan berkaitan dengan kualiti pembuatan serta pendedahan terhadap konsep dan teknik kualiti.

Dalam kursus ini, pelajar akan mempelajari subjek berkatian Metrologi dan Kalibrasi, pengujian bahan, Asas Fabrikasi, Lukisan Kejuruteraan, Asas proses pembuatan, Prosedur dan Pengurusan Kualiti, Kajian Bahan, Sistem Kawalan Kualiti Industri disamping subjek Penyeliaan dan Pengurusan.

Di akhir kursus, pelajar mesti boleh menggunakankan alat-alat pengukuran, mengambil bacaan, menganalisa masalah dan menyelesaikan masalah menggunakan alat-alat kualiti. Pelajar juga boleh menggunakan mesin cnc, mesin larik dan sebagainya untuk menghasilkan produk serta dapat menguji produk menggunakan alat-alat pengujian yang telah disediakan.

 

PENGAMBILAN

Januari / Julai   (Tertakluk kepada perubahan)


JANGKAMASA LATIHAN

Tempoh latihan sepenuh masa selama 3 tahun

PINJAMAN LATIHAN

Kemudahan pinjaman latihan boleh dipohon melalui Perbadanan Tabung Pinjaman Kemahiran (PTPK).


KAEDAH LATIHAN
Bagi peringkat diploma, latihan berteraskan kemahiran merangkumi 60% latihan amali dan 40% pengajaran teori 


KEMUDAHAN LATIHAN
Bagi menampung keperluan kursus, beberapa makmal yang menyediakan kemudahan-kemudahan peralatan dan ruang untuk aktiviti pengajaran dan pembelajaran di dalam bidang tertentu disediakan. Antara kemudahan makmal yang disediakan adalah  makmal Jitu, makmal CNC, makmal Metrology Lanjutan, makmal CMM dan makmal Elektro-mekanikal dan makmal Komputer.


PROSPEK KERJAYA:
Graduan-graduan yang telah menamatkan kursus ini dengan jayanya akan mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang sewajarnya serta bersedia untuk memasuki bidang yang berhubung-kait dengan bidang jaminan kualiti.

Peluang pekerjaan bidang ini terdapat kebanyakkannya di industry pembuatan dan perkhidmatan terutamanya sebagai Penolong Jurutera Jaminan Kualiti. Peserta kursus dalam bidang ini dijangka tidak akan mengalami kesulitan untuk mendapatkan pekerjaan dengan pendapatan yang lumayan.

DIPLOMA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKATRONIK


Kursus Mekatronik adalah gabungan daripada Teknologi Elektronik dan Mekanikal dengan memberikan penekanan kepada sistem automasi dan penggunaan robot yang meluas. Objektif kursus ini adalah untuk melatih pelajar supaya boleh menggunakan pelbagai sistem seperti hidraulik dan elektro‐hidraulik, pneumatik dan elektro‐pneumatik, sistem elektrik dan elektronik, sistem automasi dan sistem robotik. Pelajar juga akan dilatih agar boleh merekabentuk dan membangunkan atau mengubahsuai dan mempertingkatkan sistem atau peralatan yang digunapakai dalam industri proses dan pembuatan.

DIPLOMA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN KOMPOSIT


 

Terdapat 7 teras pembelajaran dalam bidang Diploma Teknologi Kejuruteraan Komposit yang berasaskan pengetahuan dan kemahiran yang merangkumi seperti berikut:-

 1. Konsep bahan dan komposit berasakan polimer
  • Fiber   – Fibreglass, Kevlar, karbon;
  • Resin  –unsaturated Polyester, Epoxy, Phenolic
 1. Teknologi pemprosesan dan pengeluaran
  • Hand Lay-up, RTM,Vacuum Bagging, Filamen Winding, Pultrusion
 1. Rekabentuk bahan dan produk (Menggunakan perisian terkini)
  • CATIA
  • CADWIND
 2. Rekabentuk dan fabrikasi acuan
  • Open   Mould,
  • Close  Mould
 3. Fabrikasi dan pemasangan kompenan
 4. Penyenggaraan dan baik pulih komponen
 5. Pengujian dan analisa bahan dan produk komposit
FaLang translation system by Faboba